Daar zijn we weer!


Het dossier Lage Zijde gaat voort. Afgelopen donderdag heeft de voltallige raad het voorstel van het college gesteund om de onderhandelingen met Vorm door te zetten en voor 1 november te komen met de resultaten van deze onderhandelingen. Tevens gaat het college een andere optie uitwerken voor het geval de onderhandelingen met Vorm niet tot het gewenste resultaat leiden. Deze optie behelst het in blokken opknippen van het project en deze apart in de markt zetten. We hopen natuurlijk dat het niet nodig is. In de door ons voorgestelde extra raadsvergadering van 1 november gaan we het zien!

De unanimiteit in de raad is bemoedigend. Waar het in juli nog meer leek te draaien om de poppetjes, en niet om de inhoud, is de raad nu als één man/vrouw achter het voorstel van het college gaan staan. Dat is bemoedigend. Niet alleen voor het college dat zich gesteund weet, of voor Vorm die ziet dat de raad het plan als zodanig onderschrijft, maar met name voor de ondernemers en bewoners die vooruitgang willen zien, niet een raad die zich drukker maakt om de positie van een wethouders. We gaan er zonder meer van uit dat het college en Vorm zich tot het uiterste inspannen om tot een goed resultaat te komen.

De landelijke politiek leek minder bemoedigend. Populistische uitspraken van links naar rechts, balancerend op een dunne lijn tussen leugens en rooskleurige of zwartgallige voorstelling van zaken. Gelukkig hebben de diverse lijsttrekkers, waaronder Rutte en Samson (wat mij betreft de twee sterkste lijsttrekkers met Pechtold als goede tweede), hun fouten erkend. Ik hoop dat we vanaf nu debatten zien waarin lijsttrekkers vooral de verschillen duidelijk maken en vertellen waar hun eigen partij voor staat, zodat we een goede keuze kunnen maken. Elkaar laten uitspreken lijkt mij een eerste vereiste, maar dan moet de debatleider ook goed toezien op het tot zijn recht laten komen van beide opponenten. Zo komt Buma ook beter tot zijn recht. Buma is iemand aan wie ik het land best toevertrouw (onder leiding van Rutte uiteraard :-)), maar die in verbaal geweld ondersneeuwt.
tenslotte: waarom voeren we geen kiesdrempel in van bijvoorbeeld 5%? Kom je niet boven de kiesdrempel, jammer, doe je niet mee. We moeten af van de versnippering die thans optreedt, waardoor zelfs lijsttrekkerdebatten opgesplitst moeten worden. In Duitsland bijvoorbeeld zorgt dat er voor dat er vijf partijen in de Bondsdag zitten. Zeg niet dat er zo geen ruimte is voor nieuwe partijen, kijk naar de Groenen en de Linken, partijen die enkele decennia geleden nog niet in de Bondsdag zaten.Gelukkig zien we in onze raad een automatische beweging ontstaan (Nieuw Elan met Trots, A1 met Beter Alphen), zodat we langzaam toewerken naar minder versnippering. Wel bijzonder dat deze partijen elkaar programmatisch weten te vinden, maar goed, daar ga ik niet over.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Plannen